Vuoden 2017 KNF-hoitaja on Marketta Kallio Porista

Marketta valmistui Turusta vuonna 1988. Heti valmistumisen jälkeen hän pääsi töihin Poriin, Satakunnan keskussairaalan kliiniseen fysiologian osastolle. Siellä työsarka alkoi puhallustutkimuksista.

Vuoden 1989 lopulla oli pulaa EEG-hoitajista ja Marketta perehdytettiin työhön. Käytössä oli silloin paperikoneet. Työ on hieman muuttunut sitten uran alkuajoista: ”Jos tutkimukseen tuli rimpuileva lapsi, musteet levisivät ja myös kynät olivat solmussa. Myös verkkomyssyn elektrodit putoilivat ja ne laitettiin usein kiinni vasta lapsen nukahdettua. Päivystyskäyrä lähetettiin silloin linja-autolla tai taksilla Turkuun. Tosin päivystyksiä ei ollut joka viikkokaan. Nyt päivystyksiä on monta päivässä ja vastaukset saadaan todella nopeasti.”

Porissa kliininen neurofysiologia sai ylilääkärin vuonna 1990. Sen myötä knf erkani omaksi yksiköksi ja se sai omat tilat muutama vuosi myöhemmin. Vuonna 1992 Marketta kävi erikoistumassa kliiniseen neurofysiologiaan Turussa. Siitä seuraavan vuonna EEG -tietokoneet tulivat käyttöön ja samalla myös Electrocap – myssyt. Nämä yhdessä helpottivat EEG-hoitajan työtä huomattavasti. Tällöin Marketta teki puolet kliinisen neurofysiologian – ja puolet kliinisen fysiologian työtä. Tosin päivystysten lisääntyessä hän vaihtoi osastoa lennossa parikin kertaa työpäivän aikana. Välillä toiset hoitajat valmistelivat potilaan toisessa huoneessa ja Marketta ”konetti” sillä välin. Tällöin oli käytössä vain yksi tietokonepohjainen laite.

Kun KNF sai omat tilat, myös tutkimusvalikoima laajeni. Pikku hiljaa Marketan työhön kuului myös muita tutkimuksia. Vuosituhannen vaihtuessa hän sai kokopäiväisen toimen KNF:lla. Henkilökunnassa tapahtuvien muutosten myötä tuli myös tarve perehdyttää uusia hoitajia. Tämä jatkuu edelleen. He ovat saaneet Poriin kaksi hoitajaa lisää. Välillä Marketta on toiminut myös osastonhoitajana ja suoritti Satks:n esimieskoulutuksen v.2015. Työnkuva kasvaa siis kokoajan. Viime vuosina osastolla on annettu myös TMS -hoitoja.

Tässä Marketan ajatuksia KNF-työstä: ”KNF – hoitajan työ on mielekästä. Kokoajan on uutta opittavaa. Potilaiden kanssa onnistumiset ovat tähtihetkiä. Esimerkiksi silloin kun itkuinen lapsi nukahtaa rauhalliseen uneen ja on herätessä nauravainen ja hoitaja on saanut diagnostiset käyrät aikaiseksi. Lisäksi olen ylpeä siitä, että olemme saaneet turvatuksi knf:n pysymisen itsenäisenä täällä Porissa. Tämä on vienyt vuosien työn ja monta perehdytystuntia. Koska oli hetkiä, jolloin EEG:n osaajia oli vain pari itseni lisäksi. Nämä hoitajat olivat töissä kliinisellä fysiologialla ja heitä ei voinut ” irroittaa” KNF:lle. Nyt meillä on 5 osaavaa hoitajaa ja lisäksi olemme saaneet TMS-hoidot navigoituina onnistuneesti ”pyörimään” kahteen huoneeseen.”